2014. május 10., szombat

Magyar Star Trek fanoldalak 2.

Folytatódjék a sor – ahogy erről már szó esett az előző bejegyzésben – néhány további magyar Star Trek rajongói oldallal: néhány blog, egy fórumként is felfogható oldal, valamint a web sötétebb kvadránsaiba átkerülő oldalak közül egy példa álljon ebben a posztban.



Star Trek Feeling

A hivatalosnak tekinthető weboldalak mellett érdemes megemlíteni egy-egy Star Trek rajongói blogot is. Elsősorban a Star Trek Feeling nevű blogspot-os szolgáltatónál található oldal érdekes; ezt egy „Andi” nevű blogger írja, szerkeszti, továbbá nem pusztán üres rajongói magánoldal, hanem a személyes történetek, gondolatok mellett helyet kapnak – pl. az új vonalas ST filmek kapcsán – beszámolók, továbbá idézetek, elérhetőségek is fellelhetőek más oldalak irányába (pl. szereplők személyes oldalait tekintve stb.). Érdemes megjegyezni, hogy noha sima blog, mégis 2009 óta működik folyamatosan, még ha olykor 1-1 hónap el is telik a bejegyzések között (a korábbi bejegyzésben említettekhez mérten ez nagy szó a témában).



Star Trek – Voyager

A címével ellentétben, a Star Trek – Voyager ("Egy blog a Voyagerről és a Star Trekről! Figyelem!!!!! Csak rajongóknak!" alcímmel ellátott) blog leginkább általánosan foglalkozik az ST témával. A Star Trek Feeling-től eltérően, ezen a blogon a személyes gondolatok nem, vagy csak alig jelennek meg, mindazonáltal az ST-t emberibb oldalról közelíti meg. Ez abban is megnyilvánul, hogy a főszereplők életrajzai is össze lettek gyűjtve, illetve a legújabb nagyfilmek kapcsán is előkerülnek eredeti kommentárok, hírek, fejlemények stb. Egyéb kiegészítők is találhatóak az oldalon, mint mondjuk a klingonszótár.
A blogról az első visszavezethető nyom 2012. 05. 10-re mutat, ám ekkor még igencsak kezdetleges volt a közlésmód, például: nem volt egységes a cikkek, bejegyzések formátuma stb.
A site jelenleg is működik.



TrekkerBase

A TrekkerBase, noha elsősorban nem fórum, mégis fórum sémára épülő folyamatos Star Trekes hírszolgálatot teljesít. Egyéb funkciói nem, vagy nem teljesen működnek. Az oldal 2004 óta létezik – az admin csapat legtöbb tagja is azóta felügyeli „hivatalosan” –, amelyhez 2007 márciusa óta csatlakozott az oldalhoz Revanor Shan (III. Agócs András), aki jelenleg a legaktívabb (a „hírszerzés” a munkája a weboldalon, és ebben a kategóriában a legfrissebb a közlemények listája), elég gyakran jelennek meg hírek a témát illetően. A képgalériára azonban ráférne egy tisztítás, mert olykor egy-egy megtévesztő (még nem 18 éven felülieknek való, de ahhoz közelítő) kép is megjelenik pl. a képgaléria részlegben.


„Zavarosban lévők”

Korábban már írtam róla, hogy az ST-s oldalak nagy részét elnyelte a süllyesztő, idővel elnéptelenedtek, és ha ezen felül érdemi információkkal sem büszkélkedhettek, illetve nem voltak  – még ha ritkán is, de folyamatosan – frissítve, akkor sajnos eltűntek, vagy rosszabb sors várt rájuk: káros tartalmak kerültek a rajongói írások, képek, videók stb.-k helyére.

Egy ilyen szélsőséges példa, amelytől minden internetfelhasználónak tartania kell, a „Star Trek rajongói oldal”, amelynek már a nevéből is sejthető, hogy nem túl igényes sem a kinézete, sem a tartalma. Még annyira sem vette a fáradtságot a készítője, hogy az oldal nevén gondolkodjon (egy perc alatt juthatnak az ember eszébe olyanok, hogy pl. Trekológia, vagy Strek stb.). Az oldal telis-tele van elírásokkal, ténybeli tévedésekkel, reklámokkal és linkpontokkal, melyek nem kívánt helyekre irányíthatják el a felhasználókat.

2 megjegyzés:

  1. Szia!
    Hadd ajánljak neked két oldalt.
    Az egyik a sajátom:
    http://nocadlee.sfblogs.net
    Általában scifis, de többnyire Star Trekes témákban írogatok, magyar vonatkozásokban is.
    Ez pedig a Magyar Star Trek Klub Facebook-oldala:
    http://www.facebook.com/MagyarStarTrekKlub
    LLAP! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves NocadLee!

      Köszönöm az ajánlást, ezzel tulajdonképpen már be is került ide a két oldal. (A bejegyzéseim nem teljes körűek, ezért a megjegyzésben írt információk hasznos kiegészítésként szolgálnak.) :)

      Törlés