2014. január 11., szombat

Star Trek - fanság

A sci-fi műfaj megjelenésével egy egészen új világ teremtődött az emberek számára. Először ez csak a képzelet világa volt, de később egészen átférkőzött az emberek valós világába. Mára egész kis közösségek jöttek létre egy-egy film/sorozat körül...

Vannak, akik tovább szövik ezek fonalát, ihletet merítenek a “jövő univerzumaiból”, történeteket, egész műveket írnak. A rajongók egy része folyamatos kapcsolatot tart fenn egymással, chat-elnek, posztolnak, külön site-okat hoznak létre ilyen és hasonló célokból. A Star Treknél sincs ez másképp.
Ez a blog főként arra a célra jött létre, hogy a Star Trek széles rajongórétegével, illetve ennek a rétegnek elsődlegesen a webes aktivitásával foglalkozzon.

A Star Trek kapcsán az emberek Facebook profilokat, különböző honlapokat és egyéb fórumokat hoztak és hoznak létre, valamint tartják folyamatos tartalomfejlesztés alatt. Ők igazi fanok, angol szakkifejezéssel élve: Trekkies vagy Trekkers. De vajon hogyan váltak/válnak igazi ST rajongóvá?

A USS Enterprise forgatásához használt eredeti makett

Hogyan legyünk Star Trek fanok?

8 fő alaplépés az ST fanság felé:

  1. Nézd, nézd, nézd! Nézd meg az összes epizódot és a filmeket újra és újra!
  2. A mindennapi beszélgetés során használj tipikus ST kifejezéseket: "Beam us up Scotty!", "Make it so." és "Live long and prosper!"
  3. Jegyezz meg apróságokat, és vitasd ezeket meg más rajongókkal!
  4. Vegyél részt Star Trekes eseményeken! Menj kosztümben (= jelmezben)!
  5. Ismerd meg az Enterprise-t (vagyis az űrhajót), pl. tudd, mi az a jefferies cső!
  6. Jegyezd meg, milyen sokféleképpen hangzik el Dr. McCoy szájából: "Orvos vagyok, nem..."
  7. Építs Enterprise és más Star Trek űrhajómodelleket!
  8. Tanuld meg a vulkáni köszöntést a béke jelével: "Hosszú és eredményes életet!"



Természetesen a rajongóvá váláshoz nélkülözhetetlen néhány attitűd, mint mondjuk, hogy alapvetően szeretni kell a sci-fi műfajt, tiszteletben kell tartani az idegen kultúrákat, és az sem megvetendő gondolat, hogy tetszenie kell magának a Star Treknek!!! Akit nem ragad magával a világa, abból nehezen válik Trekker.

Tehát, ha már kellően elvontnak tartanak azok, akik mondjuk a szentháromság jelének vélik köszöntésünket, akkor jó úton haladunk egy másik univerzum felé.


A további bejegyzésekben bemutatásra kerül néhány fansite, szó lesz a kreativitásról is, egyéni művek és jelmezek alkotásáról, hogy megtudjuk mennyi útja van a Star Trek emberekre gyakorolt hatásának.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése