2014. január 11., szombat

Trek... Trek... Trek... fansite-ok 2.

Az elmúlt időszak újabb Star Trekes filmjeinek köszönhetően még több erőre kaptak a Trekkerek, és további fanokkal bővült a létszámuk. Nincs min csodálkozni, ha olyan messzire is kiterjed ez az "őrület", mint Japán...

Nem csak Amerikában népszerű a Star Trek szleng, a filmek vagy éppen a ruhák, hanem most már kijelenthetjük, hogy az ST fanság globális méretet öltött.
A korábban bemutatott két legnagyobb és egy régebbi, alapvetően angol nyelvű (amerikai) fansite után ebben a bejegyzésben további nemzetek, egy japán, egy német és egy ausztrál Star Trek rajongói oldal kerül bemutatásra, és végül egy nemzetközi kezdeményezést is megemlítek.



Star Trek Network Japan

A Star Trek Network Japan kialakulásának időpontjáról csak feltételezéseket említhetünk, mert ezen a fansite-on nem nyilatkoznak erről a saját történeti leírásukban. Az Internet Archive Wayback Machine mentései alapján (alig használhatóak azok is, feltételezhetően a japán karakterek letárolása, megjelenítése miatt) körülbelül 2013. június-július hónapokban alakulhatott, készülhetett el mai formájában.

Az oldal azon céllal készült, hogy közrefogja az összes (nem feltétlenül) japán Star Trek rajongót, továbbá a Star Trekhez köthető magazinokról, műsorokról, ajándéktárgyakról stb. hírt adjon, tehát egy országos, egységes Star Trek mindenes oldalt készítettek. Ebből az okból kifolyólag megjósolható, hogy a weboldal valószínűleg fenn tudja magát a későbbiekben is tartani (hiszen több lábon áll, vetélytársai vagy kevesebbet, vagy alacsonyabb minőségben tudnak szolgáltatni).

Az oldal igényesen kivitelezett, szép menürendszerrel, színes képekkel, friss tartalmakkal – felhasználói fiók készítési lehetőséggel (ingyenesen) stb. van ellátva.



A német Star Trek fansite, az STF (Star Trek Federation)

A német Star Trek fansite, vagyis a Star Trek Federation weboldala 2000-ben kezdte meg működését.

Az oldal otthont ad több fórumnak, adatbázisnak – pl. ST-s könyvekről, űrhajókról, karakterekről. Ezek a blokkok is folyamatos építés és fejlesztés alatt álltak, azonban a vendégkönyvből („Gästebuch”) megtudhatjuk, hogy körülbelül 2001. február 26. óta az oldal fejlesztése nem zajlik éppen zökkenőmentesen, de legalább az intro jól sikerült.



AusTrek - az ausztrál ST online rajongói klub

Ausztráliában a könyvtárügy terén is komolyan veszik a Star Treket, erről az is árulkodik, hogy Ausztrália Nemzeti Könyvtára külön is foglalkozik a Star Trek „fandom” témával.

Az AusTrek – The Star Trek Fan Club Inc. az ausztrál országos ST fansite, ami egy nonprofit szervezet keretein belül jött létre, központja pedig Melbourneben van.
A szervezet maga 1976-ban alakult. Kikötötték már a kezdetekkor, hogy gyakorlatilag mindenki számára, akit érdekelnek az ST sorozatok, filmek, illetve minden egyéb, ami ezekhez köthető, azok előtt nyitva áll a kapuja.

Az alap sablon paletta (saját adatbázis karakterekről, könyvekről, epizódokról, szereplőkről, interjúkról stb.) mellett egyedülálló módon, közösségi terében virtuálisan különböző játékokat, kvízeket stb. rendeznek, szerveznek, tartanak, továbbá a való életben is összejöveteleken találkoznak a tagok; elmondható, hogy egy aktív közösségi weboldal, fansite az AusTrek.org.

A felhasználókat hírlevéllel is kiszolgálják, illetve jelen vannak a web 2.0-ás médiában is, pl. a Facebook-on.

Maga az internetes oldal szépen kidolgozott, igényes, világos és könnyen kezelhető, jó iskolapéldája annak, hogyan kell megtartani az arányokat tartalom és forma között, hogy az egyik ne menjen a másik rovására.



United Federation Starfleet - egy nemzetközi kezdeményezés

A United Federation Starfleet, azaz az UFS egy nemzetközi, összefogó kezdeményezés weboldala, amit 2006-ban álmodtak meg a Second Life nevű virtuális valóság hatására. Az oldal készítőinek eredeti elképzelése az volt, hogy az SL-hez hasonló, virtuális valóságot hoznak létre, csak éppen Star Trek tartalmakkal. Ezen próbálkozások azonban kudarcba fulladtak, mivel sem technikailag, sem egyéb szempontból nem volt kivitelezhető az elképzelés. Emiatt lényegében lebutították az elképzelést a valamennyire költséghatékonyabb weblapos rendszerre különböző tartalmakkal fűszerezve.

A készítők az UFS-sel jelen vannak szinte minden létező web 2.0-ás lehetőséget megragadva (pl. Twitter, Facebook, StumpleUpon, RSS Feed, külön „wiki” stb.), továbbá egyéb eszközökkel is „harcolnak”, még külön rádióadásuk is van. Sokfelé szerteágazó hivatkozások is találhatók rajta egyéb, a témával kapcsolatos oldalakra.

A tagság ingyenes, regisztráció útján történik az oldalon – azonban a készítők, fenntartók szívesen fogadnak anyagi támogatásokat (ki nem!?).

Alapvetően az AusTrek-hez hasonlóan szépen megformált, jól kivitelezett, egyszerű, sokrétű, érdekes, színes oldal, igazából a nagyon apró részleteken kívül rossz szót nem lehet róla elmondani. Annyi negatívuma van, hogy amennyiben valaki nem rendelkezik erősebb internetkapcsolattal, esetlegesen kellemetlenül érintheti az oldal díszítettsége, dinamikussága.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése